متن آموزشی درباره همه چیز درمورد انواع دیابت و راههای درمان ان | فروشگاه فایل دانلودی

نوع فایل
حجم فایل
تعداد صفحه
تاریخ انتشار
11 خرداد 1397
دسته بندی
تعداد بازدید
213 بازدید
رایگان
افزودن به سبد خرید
  دانلود رایگان

متن آموزشی درباره همه چیز درمورد انواع دیابت و راههای درمان ان | فروشگاه فایل دانلودی


دیابت چیست؟

دیابت با همان بیماری قند که متاسفانه بسیاری را به خود مبتلا کرده است یک نوع اختلال متابولیک و سوخت و سازی در بدن است که به واسطه آن توانایی تولید انسولین در بدن از بین می رود یا برعکس مقاومت در برابر انسولین در بدن ایجاد می شود در نتیجه انسولین تولیدی نمی تواند عملکرد نرمال خود را انجام دهد. در دیابت، سرعت و توانایی بدن در استفاده و سوخت و ساز کامل گلوکز کاهش می یابد به همین دلیل میزان قند خون افزایش یافته که به آن هایپرگلیسمی می گویند. با افزایش قند در دراز مدت در بدن وجود داشته باشد عوارض میکروواسکولار دیابت یا تخریب رگ های بسیار ریز در بدن ایجاد می شوند که می توانند اعضای مختلف بدن همچون کلیه، چشم و اعصاب و قلب را درگیر کنند.

همه چیز درمورد انواع دیابت و راههای درمان ان

با انواع دیابت آشنا شوید:

دیابت دو نوع اصلی دارد که احتمالا در مورد نوع یک و دو بودن این بیماری چیزهایی شنیده اید. در دیابت نوع یک تخریب سلولهای بتا در پانکراس منجر به نقص تولید انسولین می شود و در نوع دو مقاوت پیشرونده بدن به انسولین وجود دارد که در نهایت ممکن است به تخریب سلول های بتای پانکراس و نقص کامل تولید انسولین منجر شود. در دیابت نوع دو عوامل ژنتیکی، چاقی و کم تحرکی نقش مهمی در ابتلای فرد دارند.

دیابت نوع یک چیست؟

دیابت نوع یک بیماری مزمنی است که وقتی پانکراس یا همان لوزالمعده میزان کمی انسولین ترشح میکند و یا اصلا انسولین ترشح نمی کند، رخ میدهد. عوامل متعددی از جمله عوامل ژنتیکی و آلوده شدن به ویروس هایی خاص می توانند، باعث ابتلاء به دیابت نوع یک شوند. هرچند دیابت نوع 1 معمولا در کودکی و نوجوانی رخ میدهد، اما امکان ابتلا بزرگسالان نیز به این بیماری وجود دارد.

شناخت علائم و درمان دیابت نوع دوم

علت ابتلا به دیابت نوع 2

اضافه وزن، بی تحرکی یا کمبود فعالیت بدنی و اختلالاتی که همراه با عدم توانایی بدن در استفاده از گلوگز می باشند از عوامل اصلی ابتلا به دیابت نوع دو می باشند. همچنین افرادی که نوعی اختلال گلوکز ناشتا یا اختلال عدم تحمل گلوکز دارند خطر بالایی در ابتلا به دیابت نوع 2 دارند.

علایم دیابت نوع 2 چیست؟

نشانه های دیابت نوع دوم در بدن تقریبا مشابه علائم دیابت نوع اول است که اصلی ترین آنها شامل:

بی حسی یا سوزش دست و پا

تشنگی و پرنوشی

خستگی زیاد غیر قابل توجیه

پُرادراری

عفونت مکرر لثه، پوست و مثانه

تاری دید

زودرنجی و تحریک پذیری

عدم بهبودی زخم ها

متاسفانه دیابت بیماری مزمنی است و به آرامی پیش می رود .اما باید بدانید در بعضی موارد دیابت نوع 2 هیچ علامتی ندارد. در این گونه موارد افراد مبتلا ماه ها یا حتی سال ها بدون این که از بیماری خود مطلع باشند به زندگی ادامه می دهند.

چه کسانی به دیابت نوع 2 مبتلا می شوند؟

عوامل خطر ابتلا به دیابت نوع 2 شامل چاقی، کلسترول بالا، فشار خون بالا و عدم تحرک بدنی کافی است. همچنین مطالعات نشان داده اند که خطر ابتلا به دیابت با افزایش سن افزایش می یابد به همین دلیل به این نوع از بیماری دیابت بزرگسالان نیز گفته می شود. بر همین اساس افراد چاق بالای 40 سال ریسک بالاتری برای ابتلا به دیابت نوع دو دارند. البته ظهور این نوع دیابت در افراد جوان نیز در حال افزایش است. به گفته برخی از متخصصان افرادی که دردوره بارداری به دیابت مبتلا می شوند، که دیابت بارداری نام دارد، ممکن است بعدها به دیابت نوع 2 دچار شوند.

بخور نخورهای در تغذیه و رژیم غذایی دیابتی ها

به طور کلی یکی از مهمترین بخش های پیشگیری از پیشرفت بیماری دیابت و موفقیت در روند به نوعی درمان و کاهش شدت این بیماری مزمن در بدن فرد مبتلا رعایت نکات تغذیه ای و داشتن برنامه غذایی دقیق است که در ادامه بهترین و بدترین خوراکی ها برای این دسته از افراد را به شما معرفی می کنیم.

بهترین مواد غذایی و خوراکی برای بیماران دیابتی

نان های سبوس دار

سیب زمینی کباب شده

آردهای سبوس دار مانند آرد گندم

غلات سبوس دار مانند برنج قهوه ای

ذرت، پف فیل یا محصولات تهیه شده از ذرت

آب معدنی، آب جو سبک، چای تلخ، قهوه سیاه یا با شیر کم چرب و بدون شکر.

سبزیجات تازه، خام یا کمی بخار پز شده، کباب یا گریل شده.
سبزیجات یخ زده، کمی بخارپز شده.

سبزیجات کنسروی کم نمک

کاهو، سبزیجات سبز، اسفناج

شیر کم چرب

ماست کم چرب

پنیر کم چرب، خامه کم چرب

میوه ساده یا کنسروی

مربای کم قند یا بدون قند

آب میوه، 100درصد طبیعی

سس مایونز کم چرب

سس سالاد کم چرب

پف فیل بدون چربی

گوشت خورشتی یا کباب شده

قسمت های کم چرب گوشت

پنیرهای کم چرب

مرغ یا بوقلمون بدون پوست

ماهی بخار پز شده یا کبابی

لوبیا، تخم مرغ و مغز میوه

بیماران دیابتی چی نخورند؟

مواد غذایی و خوراکی های مضر برای دیابتی ها


افراد مبتلا به دیابت تا حد ممکن از مصرف این خوراکی ها و مواد غذایی خودداری کنند.

کنسرو میوه با شیره غلیظ

لواشک های میوه

مرباهای معمولی

آب میوه های آماده

گوشت سرخ شده

گوشت های چرب

پنیر معمولی

مرغ با پوست

ماهی سرخ شده

خوراک لوبیای چرب

شیر پر چرب، ماست، پنیر، خامه و بستنی معمولی

کنسرو شور سبزیجات

سبزیجات پخته شده با کره، پنیر یا سس فراوان

ترشی ها

ترشی کلم برگ (همانند ترشی، تنها در صورت داشتن فشار خون بالا باید محدود شود).

اسنک های سرخ شده مانند چیپس های سیب زمینی

کره، روغن نباتی هیدروژنه شده

سس مایونز معمولی

پف فیل کره ای

آرد سفید

غلات تصفیه شده، مانند برنج سفید

نان سفید

سیب زمینی سرخ شده

نوشابه، آب جو معمولی، چای شیرین، قهوه با شکر و خامه، نوشیدنی قهوه و شکلات.

درمان دیابت با نسخه های گیاهی و داروهای طب سنتی


پیاز؛ این گیاه تاثیر قابل ملاحظه ای در کاهش قند خون دارد. پیاز روی سوخت و ساز گلوکز در کبد تاثیر می گذارد و باعث افزایش ترشح انسولین می شود.

سیر؛ این گیاه بهترین درمان برای کاهش مستقیم قند خون، بازسازی سلول های لوزالمعده و تحرک آن برای تولید انسولین به حساب می آید.

آلوئه ورا؛ آلوئه ورا به عنوان گیاه شفابخش شناخته شده است. شیره خشک شده و ژل که از قسمت داخل برگ ها به دست می آید در کاهش میزان گلوکز خون بسیار موثر است.

شنبلیله؛ شنبلیله یکی از پرمصرف ترین گیاهان برای کنترل بیماری دیابت به حساب می آید. شنبلیله مقاومت انسولین را در بدن کاهش می دهد و با افزایش تعداد گیرنده های انسولین در گلبول های قرمز، میزان قند خون را کنترل می کند. این گیاه با به کارگیری گلوکز در بافت های پیرامونی، میزان گلوکز خون را کاهش می دهد. کافی است دانه های شنبلیله را یک شب کامل در یک لیوان آب خیس کنید و روز بعد آب آن را بخورید و دانه ها را بجوید.

برگ های انبه؛ برگ های انبه درمان موثری برای بیماری دیابت است. کافی است برگ های انبه را به مدت 24 ساعت در آب خیس کنید. سپس برگ ها را بفشارید و آب به دست آمده را بخورید یا برگ های انبه را خشک و سپس آسیاب کنید و روزی 2 بار با آب مصرف کنید. این 2 روش عوارض دیابت را از بین می برد.

قره قاط؛ این میوه اختلالات پرخطر دیابت مانند آسیب های چشمی و آب مروارید را کاهش می دهد.

اسفرزه؛ این گیاه خاصیت کاهش دهنده کلسترول و قند خون را داراست. فیبر بالای موجود در آن، یبوست را از بین می برد و با کاهش کلسترول، خطر بیماری قلبی را نیز کاهش می دهد.

ریحان؛ این گیاه، روند ترشح انسولین را آسان تر می کند. به طور عمومی هر گیاهی که لوزالمعده و کبد را تقویت کند، در درمان دیابت مفید است. اما اگر دیابتی هستید و دارویی برای کنترل میزان خون مصرف می کنید، بهتر است با پزشک مشورت و به طور منظم میزان قند خون خود را کنترل کنید تا با افت ناگهانی قند خون مواجه نشوید.

دیابت

دیابت


ديباچه



59% كل مرگ‌هـاي جهان و 46% بـار بيماري‌هـا ناشي از بيماري‌هـاي غيـرواگير است و آمارهـا نشـان از افزايش شيـوع اين بيماري‌ها دارد. خسارت‌هاي وارده از اين بيماري‌ها و هزينه‌هاي سرسام‌آور آنها براي سيستم‌هاي بهداشتي، همـواره محركي جـدي و قـوي براي طرح و اجراي برنامه‌هاي پيشگيري در سطوح مختلف بـوده‌است. در اين ميـان، ديابت به‌عنوان يك بيماري با عـوارض نـاتوان‌كننده كـه در ابتـدا سيـر مـزمن و نـامحسوسي دارد، جـزء اهـداف غالب سياست‌هـاي پيشگيـرانه است؛ به‌ويـژه آن‌كـه دربـاره‌ي ديـابت(نـوع 2) روش‌هـاي پيشگيري مؤثر و مفيدي وجـود‌دارد.

در ايـران نيـز بـا تـوجه به حساسيت زيـادي كـه در سيستم بهداشتي‌درمـاني بـراي برنامه‌هاي پيشگيري وجوددارد؛ از سال 1370 با تشكيل گـروه پيشگيري از بيماري‌هـاي متـابـوليك و تغذيـه در اداره‌ي كل مبـارزه با بيماري‌هـاي غيرواگير، كنترل ديـابت و عـوارض آن در اولويت بـوده و در اين راستا اقـدام‌هـاي زيـادي صـورت‌ گرفته‌است كه آخـرين آن برنـامه‌ي كشـوري پيشگيري و كنترل ديـابت و ادغـام آن در نظام شبكه‌هـاي بهداشتي‌درمـاني جمهوري اسلامي ايـران است كه بـا تكيـه بـر پيشينه‌ي پـژوهشي، تـوسط كارشناسان اين مركز و كميته‌ي كشوري ديابت بـا همكاري ديگر همكاران دانشگاه‌هـاي علوم‌ پزشكي كشور تهيه شده‌است.

در اين‌جا از همكاران گرامي، آقاي دكتر علي‌رضا مهدوي‌هزاوه، آقاي عباس نوروزي‌نـژاد و سركار خانم دكتر شهين يـاراحمدي كه جهت تهيه‌ي طرح و متـون آموزشي زحمات بسياري  متقبل‌شده‌اند و همچنين از آقـايـان دكتر فرشـاد فرزادفـر و دكتر جلال نـائلي كه با برنامه‌ي الزامات ادغام شكل تـازه‌اي به طرح داده‌اند تشكرمي‌نمايم.

اميدوارم برنامه‌ي كشوري پيشگيـري و كنترل ديـابت الگو و چهارچوبي براي مراقبت از ديگر بيماري‌هاي مـزمن گردد تـا ازطـريق اين مراقبت‌هاي مديريت‌شـده بتـوان بار ناشي از چنين بيماري‌هـايي را بيش از پيش كـاهش‌داد.

 

وضعيت ديابت در جهان


 

 

 

شيوع ديابت

جمعيت بالغين جهان(بالاي20 سال) طي سال‌هاي  2025-1995 ميلادي در حدود 64% افزايش‌مي‌يابد و پيش‌بيني مي‌شـود كه شيـوع ديـابت نيز از 4% در سال 1995 به 4/5% در سـال 2025 بـرسد. طي اين مدت جمعيت افراد مبتلا به ديابت 122% افزايش خواهديافت. تعداد بيماران در كشورهاي توسعه‌يافته با 42% افزايش از 51 ميليون نفر به 72 ميليون نفر مي‌رسـد، اما در كشورهاي در حـال توسعه با 170% افزايش، تعداد بيمـاران از 84 ميليون نفر به 228 ميليون نفر خواهدرسيد.

 

سال
تعداد بيماران
198530000000
1995135000000
2001177000000
2025300000000

 

مرگ‌ومير ناشي از ديابت


در گذشته مرگ‌هاي منسوب به ديابت،‌ سالانـه 800.000 مورد برآورد شده‌بود؛ اگرچه مدت‌هاست مشخص‌شده كه اين بـرآورد بسيار كمتر از ميـزان واقعي است. بـرآورد معقول‌تـر بيانگر آن است كه سالانه 4.000.000 مرگ ناشي از اين بيماري در جهان رخ‌مي‌دهد. به‌ايـن تـرتيب ديابت عامل 9% كل مرگ‌هاي جهان است.

بسياري از مرگ‌هاي منسوب به ديـابت ناشي از عوارض قلبي‌عروقي است. مرگ‌هاي ناشي از ديـابت زودهنگام است و زمـاني اتفاق‌مي‌افتد كه بيمـاران ازنظر اقتصادي در جـامعه فعال هستند.

هزينه‌هاي ديابت


براساس مطالعات به‌عمل آمده در هندوستان، چنـانچه در يك خانـواده‌ي‌ كم‌درآمـد هنـدي يك فـرد بـزرگسال مبتـلا به ديـابت در آن زندگي‌كنـد، معادل 25% از كل درآمـد خـانـواده به مـراقبت ديابت اختصاص‌مي‌يـابد. در يك خانـواده‌ي آمـريكايي كـه يك كودك مبتـلا به ديـابت دارنـد، 10% درآمد خانواده به كنترل ديـابت اختصاص‌مي‌يابد.

كل هـزينه‌ي مراقبت‌هـاي بهداشتي يك فرد مبتلا به ديابت در ايـالات متحده دو تا سه برابر بيش از كساني است كه به اين بيماري مبتلا نيستند. به‌عنـوان مثال در سال 1997 هزينه‌ي درمان ديابت در ايالات متحده 44 ميليارد دلار محاسبه شده‌است.

تجزيه‌ و تحليل هزينه‌هاي مراقبت‌هاي بهداشتي كه اخيراً در منطقه‌ي غرب اقيانوس آرام و در سازمان جهاني بهداشت به‌عمل آمد، نشان‌گر آن است كه 16% مخارج بيمارستاني مربوط به افراد مبتلا به ديابت بوده‌است.

هزينه‌هاي ديابت بر هـر فرد و در همه‌جـا تأثيرگذار است. اين هزينه‌هـا فقط مخارج مالي نيستند. هزينه‌هـاي نـامحسوس همچون درد، اضطراب، ناراحتي، سردرد و بـه‌طورعمده ‌كـاهش كيفيت زندگي است كه به‌طور كلي در زندگي مبتلايان و خانواده‌ي آنها تأثيرگذار بوده و تقريباًُ غيرقابل محاسبه ‌است.

هزينه‌هاي مستقيم


هـزينه‌هـاي مستقيم بيمـاران و خـانواده‌ي آنها عبارتند از: مراقبت‌هاي طبي، داروها، انسولين و ديگر ملزومـات. همچنين بيماران ممكن‌است متحمل بـرخي هزينه‌هـاي مشخص ديگر ازقبيل افزايش حق بيمه‌ي اتومبيل، عمر و خدمات درمـاني شوند. در اكثر كشورهـا پرهزينه‌ترين موارد در درمـان ديابت، مخارج بيمارستاني، عـوارض ديـررس ديـابت نظير حمله‌هاي قلبي و نارسايي كليه و مشكلات ناشي از پاي ديـابتي است.

به‌طور كلي هزينه‌هاي مستقيم ديابت 15%- 5/2% كل بودجه‌ي بهداشتي را شامل می شود

پيشگيري و كنترل ديابت

پس از افتتاح اداره‌ي كل مبارزه با بيماري‌هاي غيرواگير در سال 1370، گروه پيشگيري از بيماري‌هاي متابوليك و تغذيه، طرح پيشگيري و كنترل ديابت را تدوين و ارائه‌نمود. اين طرح با هدف كلي پيشگيري و كنترل ديابت و اهداف اختصاصي زير به ‌مرحله‌ي اجرا گذاشته‌شد:

  1. تعيين ميزان شيوع ديابت
  2. شناسايي افراد مستعد مبتلا به ديابت
  3. حفظ و ارتقاي سطح سلامتي افراد مبتلا به ديابت
  4. كاهش مرگ‌ومير ناشي از عوارض ديابت

پس از برگزاري كارگاه‌هاي آموزشي، طرح پيشنهادي به‌صورت آزمايشي در دو منطقه‌ي روستايي كاشان و بروجن از آبان‌ماه 1371 آغازشد. همچنين در منطقه‌ي طارم علياي زنجان به‌علت بروز مشكلات، اين طرح از فـروردين 1372 آغازشـد. نحوه‌ي اجراي طرح به‌صـورت بيماريابي ازطـريق تكميل فرم و آزمـايش با نـوار آزمايش قنـد خون بـود و تمام افراد بالاي 40 سـال و افراد 39- 15 ساله‌ي واجد شرايط(داراي علايم خطر) غربالگري شدند كه با انجام آزمايش قند خون بيماري آنها تأييد‌شد.

پس از تجزيه و تحليل اطلاعـات حاصل از اجـراي طرح فوق بنا به ‌دلايل زير تصميم گرفته‌شد تا انجام اصلاحات ضروري در نحوه‌ي اجراي طرح از گسترش و ادغام آن در شبكه خودداري‌شود:

  • – غيراستانداردبودنروش انجام غربالگري(به‌علت استانداردنبودن آزمايش با نوار آزمايش قند خون)
  • – هزينه‌ي زياد انجام طرح براي هر مورد غربالگري و بيماريابي
  • – عدم تجهيز كافي سيستم شبكه براي اجراي طرح
  • – شيوع كم ديابت در مناطق روستايي(5/1% در كاشان و 53/0% در بروجن)

تشكيل كميته‌ي كشوري ديابت


در تابستان سال 1375 كميته‌ي كشوري ديابت با حكم آقاي دكتر مرندي وزير محترم بهداشت، درمان و آموزش پـزشكي وقت، تشكيل‌شـد و پيـرو تأكيد ايشان بـر پيشگيري و كنترل ديابت،

جلسه‌هاي كميته‌ي كشوري ديابت از مهرماه همان سال برگزار‌شد.

در اولين جلسه‌ي اين كميته جناب آقاي دكتر اكبري معاون محترم بهداشتي، آقاي دكتر فريدون عزيزي را به‌عنوان مشاور عالي ديابت در كشور معرفي‌كردند و تصميم گرفته‌شد

تا برنامه‌ي كشوري ديابت با توجه به پيش‌نويس تهيه‌شده توسط اداره‌ي كل پيشگيري و مراقبت بيماري‌ها(مركز مديريت بيماري‌ها) آماده‌شود و الگوهاي آمـوزشي نيز بـراي عموم مردم،

بهورزان، رابطان، كاردان‌هـا، پـزشكان عمومي و متخصصان فراهم‌گردد. با توجه به انتصاب آقـاي دكتر عـزيـزي به‌عنـوان مشاور مـوقت سازمان جهاني بهداشت در برنامه‌ي ديابت،

در راستاي بررسي وضعيت ديابت در ايران و ارائه‌ي پيشنهادهاي اجرايي براي كنترل ديابت، برنامه‌هايي توسط ايشان مطرح‌شد.

جلسه‌هاي كميته‌ي كشوري به‌طور منظم برگزار‌ و طي اين جلسه‌ها، طرحي با هدف كلي پيشگيري از بيماري و كنترل عوارض ديابت ارائه‌شد.

اهداف ويژه‌ي اين طرح در سه سطح پيشگيري به‌شرح زير طبقه‌بندي شد:

  1. آموزش بهداشت عمومي

    روش انجـام غربـالگري و بيماريـابي در طـرح آزمـايشي پيشگيـري و كنتـرل ديـابت(1382-1377)

    سطح اول


    بهورز يا كاردان پايگاه بهداشتي اسامي افراد بالاي 30 سال و تمام خانم‌هاي باردار را از پرونده‌ي خانوار و دفتر مراقبت زنان باردار استخراج‌كرده و در فرم غربالگري درج‌مي‌نمايد و از افراد فوق دعوت‌مي‌كند تا به خانه‌ي بهداشت يا پايگاه‌هاي بهداشتي مراجعه‌كنند.

    هر يك از موارد حاملگي، بيش از دو نوبت سقط بدون دليل يا مرده‌زايي، تولد نـوزاد با وزن بيش از چهار كيلوگرم در خانم‌ها و يا ابتلا به فشار خون بالا، چاقي، وجود علائم كلاسيك بيماري(پرخوري، پرنوشي و پرادراري)، سابقه‌ي خانوادگي مثبت(ابتلاي پدر، مـادر، خواهر و برادر) در خانم‌ها و آقايان به معني آن بود كه فرد غربالگري‌شـونده درمعرض خطر بوده و در غير اين صورت اگر هيچ علامتي نداشت 3 سال بعد دوباره غربالگري مي‌شد.

    سطح دوم


    افراد درمعرض خطر به تيم ديـابت ارجاع‌مي‌شـدند تا تحت آزمـايش غـربالگري(OGTT يا FBS) قرارگيرند. تفسير نتايج آزمـايش به‌شرح زيـر بوده‌است:

    دو نوبت قند خـون ناشتاي(FBS) بيش از mg126 درصـد يا يك نـوبت قنـد خون بيش از mg200 دو ساعت پس از مصرف g75 گلوكز(OGTT) ابتلا به ديابت را تأييدمي‌كند، اما درصورتي ‌كه نتيجه‌ي آزمايش‌ها در محدوده‌ي طبيعي بود و يا ابتلا به IFG يا IGT را مطرح‌مي‌كرد، غربالگري به‌طور سالانه انجام‌مي‌گرفت؛ زيرا اين افراد به‌هرحال يكي از علائم خطر را داشتند(در برنامه‌ي كشوري فعلي تنها افراد پره‌ديابتي سالانه بررسي‌مي‌شوند، يعني كساني كه IGT يا IFG هستند). اگرچه بيماران توسط تيم ديابت تحت درمان قرارمي‌گرفتند، اما در بدو تشخيص ديابت يا درصورت ابتلا به عوارض ديررس و يا عدم كنترل قند خون با رژيم درماني به سطح سوم ارجاع مي‌شدند.

    دیابت

    دیابت

    سطح سو


    بيماران در واحد ديابت توسط متخصصان داخلي يا غدد، پرستار و كارشناس تغذيه معاينه مي‌شدند و نوع رژيم غـذايي، چگونگي و ميزان فعاليت جسمـاني و رژيم دارويي آنها مشخص مي‌شد. درصورت ابتـلا به عـوارض ديـررس، متخصص مـربـوط نيز بيـمار را معاينه‌كـرده و پروتكل درمـاني را تعيين‌مي‌كرد.

    سطح چهارم

    اقدام‌هاي فـوق تخصصي در اين سطح ارائه‌مي‌شـد. هر يك از سطوح ملزم به دادن پس‌خـورانـد به سطح پايين‌تـر بودنـد.

    خلاصه‌ي نتايج اجراي طرح ديابت

    پس از برگزاري كارگاه‌هاي كشوري ديابت در بهمن‌ماه 1377 اجراي طرح پيشگيري و كنترل ديابت

  2. از ابتداي سال 1378 در 25 شهرستان و از 17 دانشگاه علوم پزشكي كشور آغاز‌شد.با توجه به توضيحاتي كه قبلاً درباره‌ي اسامي دانشگاه‌ها و شهرها ارائه‌شد، در اين قسمت تنها به آمار طرح اشاره‌مي‌شود.جمعيت تحت پـوشش بيش از سـه ميليون ‌و دويست هـزار نفـر(دقيقاً 587,215,3 نفر) است
  3. كـه نزديك به دوسـوم آنها(541,891,1) در شـهر و يك‌سـوم(046,324,1) در روستـا زنـدگي‌مي‌كنند.
  4. در مناطق پايلوت حدود دو هزار بهورز در 984 خـانه‌ي بهداشت
  5. به غـربالگري و ارائه‌ي خدمات براي افراد مبتلا به ديابت مشغول هستند. تعداد 700 كاردان و 300 پزشك عمومي در 171 مركز بهداشتي‌درماني شهري و 161 مركز بهداشتي‌
  6. درماني روستايي(درمجموع 331 مركز بهداشتي‌درماني) در قالب
  7. تيم‌هاي ديابت ضمن بيماريابي به كنترل و پيگيري بيماران مي‌پردازند.
  8. تا پايان دي‌ماه 1381 بيش از000,730 نفر از افـراد بـالاي 30 سـال غربالگري شده‌اند
  9. (دقيقاً 738.192) كـه بيش از 190.000 نفر در
  10. معرض خطر بـوده‌انـد(8/25%). براسـاس نتايج بـه‌دست آمـده
  11. تعـداد 7362 مـرد و 765,14 زن از جمعيت غربالگري‌شده مبتلا به ديابت بودند.
  12. به‌‌عبارت ديگر، طي اجراي اين برنامه 127,22 فرد مبتلا به ديابت شناسايي شده‌اند. شيوع ديابت در حال حاضر معادل 3% است.

    ارزشيابي طرح آزمايشي ديابت و نتايج آن



    در طول سـال 1381 به‌منظور اجـراي طـرح پيشگيـري و كنتـرل ديـابت نـوع 2 در سطح كشـور، طـرح ارزشيابي و پايش برنامه‌ي ديابت در شش دانشگاه علوم پزشكي اصفهان، شهيدبهشتي، زنجان، كرمان، گلستان و آذربايجان غربي به‌اجرا درآمد.

     

    نحوه‌ي اجراي ارزشيابي طرح ديابت به‌اختصار


    در هر يك از 6 دانشگاهي كه بـراي ارزيـابي وضعيت اجـراي طرح ديـابت انتخاب شـده‌بودنـد،

  13. يك شهرستان انتخاب‌شـد و در هر شهرستان يك مـركـز بهداشتي‌
  14. درمـاني روستايي و يك مـركـز شهري به‌طور اتفاقي جهت ارزشيـابي تعيين‌شـد(درصورتي ‌كه طرح ديابت در منـاطق شهري اجـرا نشده‌بود تنها يك مركز بهداشتي‌درماني ارزشيابي ‌مي‌شـد). در هـر مـركـز 3 خانه‌ي بهداشت انتخاب‌مي‌شدند.
  15. همچنين پـرسشنامـه‌هـاي مـربـوط در اين مـركـز و خانـه‌هـاي بهداشت تكميل‌مي‌شـد.
  16. مجموعه‌ي پرسشنامه‌ها عبارت بودنـد از:
    1. فرم اطلاعات مركز بهداشت شهرستان
    2. فرم نگرش مديران و كارشناسان
    3. فرم واحد ديابت
    4. فرم آگاهي و نگرش پرستاران و كارشناسان تغذيه‌ واحدهاي ديابت
    5. فرم اطلاعات مركز بهداشتي‌درماني شهري يا روستايي
    6. فرم اطلاعات خانه‌ي بهداشت
    7. فرم آگاهي و نگرش بهورز و كاردان
    8. فرم آگاهي و نگرش بيماران
    9. فرم نگرش و آگاهي افراد درمعرض خطر
    10. پرسشنامه‌ي افراد واجد شرايط غربالگري
    11. فرم آگاهي و نگرش پزشك عمومي
    12. فرم نگرش متخصصان واحدهاي ديابت
    13. فرم ارزشيابي آزمايشگاه

    در هر خانه‌ي بهداشت از شش بيمار، شش فرد درمعرض خطر و 10 نفر واجـد شرايط غربالگري سؤال‌شده

  17. و پرسشنامه‌ي مـربوط به هر يك از آنان تـوسط مسئولان ارزشيابي تكميل‌شد.تا آخر دي‌ماه 1381 شيوع كلي ديابت در منـاطق پايلوت 3% بوده، ولي ميـزان شيوع در دانشگاه‌ها با يكديگر تفاوت بسياري داشته‌است.


    ديابت، سلامت جهاني را روز به روز بيشتر تهديدمي‌كند.

  18. تغييرات دموگرافيك و گذار فرهنگي جوامع همراه با پديده‌ي پيرشدن در كشورهاي درحال توسعه، ديابت را به يك اپيدمي جهاني تبديل كرده‌است.بحث و نتيجه‌گيري


    سازمان جهاني بهداشت از سال 1988 جمع‌آوري اطلاعات درباره‌ي شيوع ديابت و اختلال تحمل گلوكز را در جـوامع مختلف آغـازكرد

  19. تعيين افراد درمعرض خطر
  20. بيماريابي ديابت نوع 2
  21. بالابردن آگاهي‌ كاركنان بهداشتي
  22. كنترل دقيق و سريع بيماري
  23. جلوگيري از پيدايش عوارض
  24. محدوديت و ترك استعمال دخانيات
  25. كنترل چربي‌هاي خون و فشار خون

تشكيل كميته‌ي مشورتي مبـارزه بـا بيماري‌هـا در دانشگاه‌هـاي كشـور جهت افـزايش فعاليت‌هـاي علمي‌ـ‌اجـرايي درباره‌ي بيمـاري‌هاي غيرواگير به‌خصوص ديابت و معرفي يك پزشك متخصص به‌عنوان مسئول علمي‌ـ‌اجرايي برنامه‌ي ديابت از ديگر پيشنهادهاي كميته‌ي كشوري ديابت بوده‌است.

كميته‌ي مشورتي ديـابت دانشگاه درواقع بازتابي از كميته‌ي كشـوري ديـابت است. رئيس دانشگاه در رأس كميته قراردارد و معاونين بهداشتي، درمـان و دارو و مسئول علمي‌ـ‌اجـرايي برنـامه، اعضـاي تشكيل‌دهنده‌ي كميته محسوب‌مي‌شوند. دستور تشكيل كميته‌ي دانشگاهي بيماري‌هاي غيرواگير(ديابت) طي نامه‌اي در سال 1375 با امضاي مقام محترم وزارت به ‌تمام دانشگاه‌ها ابلاغ‌شد.

همچنين مقرر‌شد در مجهزتـرين بيمارستان هر يك از 39 دانشگاه و دانشكده‌ي علوم پزشكي كشور يك واحد ديابت متشكل از پزشك فوق تخصص غدد يا متخصص داخلي به ‌همراه يك كارشناس تغذيه و يك كارشناس پرستاري تأسيس‌شود.


دیابت

دیابت

مطالعه بیشتر

   راهنمای خرید:
  • لینک دانلود فایل بلافاصله بعد از پرداخت وجه به نمایش در خواهد آمد.
  • همچنین لینک دانلود به ایمیل شما ارسال خواهد شد به همین دلیل ایمیل خود را به دقت وارد نمایید.
  • ممکن است ایمیل ارسالی به پوشه اسپم یا Bulk ایمیل شما ارسال شده باشد.
  • در صورتی که به هر دلیلی موفق به دانلود فایل مورد نظر نشدید با ما تماس بگیرید.